TTS se vrací na Ukrajinu

Začátkem roku 2020 byl podepsán kontrakt na dodávku kotle na biomasu pro východoukrajinské město Bilopillja. Realizaci celého projektu zajišťuje společnost Ukrajinská energetická, která spadá do slovenské skupiny Národná energetická provozující tepelné zdroje na biomasu v sedmi slovenských městech. Třebíčká TTS boilers je dodavatelem klíčové technologie – kotle na dřevní biomasu typu VESKO-B o výkonu 2,0 MW.

Pro TTS to bude v pořadí již třetí kotel dodaný na území Ukrajiny. V období 2012 až 2013 tam instalovala dva kotle na spalování balíků slámy, jimiž jsou vytápěny obří drůbežárny. Kvůli zhoršené bezpečnostní situaci po ukrajinské revoluci o rok později a následném konfliktu na východě země ale další projekty na čas zastavila. Nyní se třebíčská firma na Ukrajinu tedy vrací.

Město Bilopillja leží v Sumské oblasti na severovýchodě Ukrajiny a žije zde 18 tisíc lidí. Současný systém centrálního vytápění využívá pouze zemní plyn, jehož cena se každoročně zvyšuje. Nový kotel na dřevní biomasu bude ročně vyrábět cca 25 000 GJ tepla a potřebnou produkci tak nahradí z více než 90 %.